Τα τριχοειδή είναι λεπτές φλεβικές δομές,που υπόκεινται εύκολα σε διασπάσεις.Αυτός ο τύπος φλεβικής διάσπασης ονομάζεται ευρυαγγεία.

Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται κοκκινωπές αν είναι επιφανειακές ή μπλε-μωβ αν είναι πιο βαθειές.Εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος,κυρίως στα κάτω άκρα,στους μηρούς και στους αστραγάλους.Είναι δυνατόν επίσης να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές,όπως στο πρόσωπο και στα μπράτσα.

Αιτίες

Οι ευρυαγγείες είναι πολύ συχνές.Σχεδόν όλες οι γυναίκες άνω των 25 ετών,έχουν μια περιοχή του σώματος με ευρυαγγείες,με διάμετρο που ποικίλει.

Οι αιτίες είναι πολλαπλές:

  1. Κατακράτησηυγρών.Τα παραπανίσια υγρά,που συγκεντρ'ωνονται στα τριχοειδή,διασπούν τα τοιχώματα και μετατρέπυν το τριχοειδές σε ένα μικρό κιρσό.
  2. Τραύματα.Μηχανικές βλάβες ακόμα και ήπιες(μασάζ,χρήση κεριού κ.λ.π),μπορούν να προκαλέσουν τον σχηματισμό ευρυαγγείας.
  3. Ορμονικές διαταραχές. Μπορούν να προκαλέσουν τον σχηματισμό επιφανειακών φλεβικών βλαβών,κυρίως κατά τη διάρκεια της περιόδου και σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά.
  4. Εναλλαγές θερμότητας

Το παλμικό φως υψηλής έντασης και το laser N-dYAG εφαρμόζονται με επιτυχία στη θεραπεία σπασμένων τριχοειδών του προσώπου και του σώματος.Η θεραπεία με παλμικό φως είναι μια θεραπεία ανώδυνη,χωρίς τον κίνδυνο θερμικής βλάβη,που πραγματοποιείται σε 1-6 συνεδρίες ολίγων λεπτών.

Ενδείκνυται

Δεν μπορούν όλοι οι φωτότυποινα υποβληθούν σε αυτή τη θεραπεία.Για τους φωτότυπους IV-V είναι υποχρεωτική η σκλήρυνση του τριχοειδούς(χημική θεραπεία).Αποκλείονται από τη θεραπεία οι ασθενείς των οποίων το δέρμα παρουσιάζει δερματικές κηλίδες στην περιοχή προς θεραπεία.,όπως και η θεραπεία σε μαυρισμένο δέρμα.

Μηχανισμός θεραπείας

Το παλμικό φως και το laser N-dYAG δρούν ακολουθώντας την εκλεκτική φωτοθερμόλυση,στοχεύοντας τον χρωμαικό στόχο,την αιμοσφαιρίνη.Σ' αυτή τη περίπτωση ο στόχος θα είναι ο σκούρος χρωματισμός της φλέβας,που προσελκύοντας τη δέσμη φωτός θα πήξει,αφήνοντας τους υπερκείμενους ιστούς ακέραιους.