Τι είναι?

Η λιποαναρρόφηση είναι η χειρουργική επέμβαση της χειρουργικής αισθητικής που ζητείται περισσότερο.

Η λιποανάρροφηση επιτρέπει την αφαίρεση συσσωρευμένου λίπους  από περιοχές όπως η κοιλιά,η μέση,οι γλουτοί,τα άνω άκρα,οι μηροί,τα γόνατα, το πηγούνι και ο λαιμός.

Η λιποαναρρόφηση δεν είναι υποκατάστατο της δίαιτας ή της γυμναστικής,επιτρέπει όμως την αφαίρεση λίπους εντοπισμένου σε σημεία,που δεν μπορεί να εξαλειφθεί με άλλους τρόπους.

Για ποιον ενδείκνυται?

Η λιποαναρρόφηση  είναι κατάλληλη για άτομα με συμπαγές και ελαστικό  δέρμα,που παρουσιάζουν όμως λίπος εντοπισμένο σε περιοχές,που δεν μπορεί να επέμβουν η δίαιτα και η γυμναστική.

Ηλικιακοί περιορισμοί

Δεν υπάρχουν...αλλά οι ηλικιωμένοι των οποίων το δέρμα   έχει χάσει μέρος της ελαστικότητάς του,επιτυγχάνουν υποδειέστερα αποτελέσματα σε σύγκριση με νεώτερους ασθενείς.Για τους υπέρβαρους ασθενείς είναι προτιμότερο να υποβληθούν σε κάποια δίαιτα αρχικά και ακολούθως σε μια επέμβαση λιποαναρρόφησης.

Ποιες άλλες επεμβάσεις μπορούν να συνδυαστούν?

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει μόνη της ή να συνδυαστεί με κοιλιοπλαστική, ανόρθωση μηρών και μπράτσων,ανόθωση προσώπου ,μειωτική μαστών κ.λ.π.

Κίνδυνοι και επιπλοκές

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται χιλιάδες επεμβάσεις λιποαναρρόφησης  σε όλο το κόσμο.Είναι απαραίτητο όμωςνα μην υποτιμούμε τη φύση και τους κινδύνους μιας χειρουργικής επέμβασης και να μην υποπέσουμε στο λάθος να απευθυνθούμε σε γιιατρούς μη ειδικούς ,που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε τιμές πενιχρές σε ιδρύματα μη πιστοποιημένα(κέντρα αισθητικής,ιατρεία κ.λ.π)

Πρόκεται για μια χειρουργική επέμβαση όπου οι επιπλοκές είναι σπάνιες,αλλά μπορούν να συμβούν και μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα από ειδικούς στη πλασική χειρουργική και σε πιστοποιημένα ιδρύματα.

Για να μειωθούν οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές,είναι απαραίτητο να ακολουθούνται οι οδηγίες και οι συμβουλές που θα σας δώσει ο χειρουργός πριν και μετά την επέμβαση.Οι καπνίστριες πρέπει να μειώσουν το κάπνισμα,γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών και καθυστερείται η επούλωση.

Προεγχειρητική επίσκεψη

Κατά την πρώτη επίσκεψη ο χειρουργός αφού αξιολογήσει την ποσότητα και τη θέση του συσσωρευμένου λίπους και την ελαστικότητα του δέρματος,θα σας αναλύσει τους στόχους και τα αισθητικά αποτελέσματα που είναι δυνατόν να έχετε.

Τύπος αναισθησίας

Ανάλογα με τη θέση του λίπους που επιθυμείτε να απομακρυνθεί,η λιποαναρρόφηση γίνεται με γενική αναισθησία ή τοπική αν πρόκειται για μικρή ποσότητα λίπους.Η νοσηλεία είναι συνήθως ημερήσια(day clinic),εκτός αν η ποσότητα του αφαιρούμενου λίπους είναι μεγάλη οπότε κρίνεται απαραίτητη η παραμονή στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. 

Που γίνονται οι τομές?

Οι τομές γίνονται σε πτυχές ή αύλακες του σώματος,ώστε να παραμένουν αθέατες.

Ποσο διαρκεί?

Η διάρκεια της επέμβασης ποικίλει ανάλογα με την έκταση των περιοχών που επεμβαίνουμε.

Μετεγχειρητική πορεία

Αμέσως μετά την επέμβαση εφαρμόζεται  ένας κορσές τον οποίο θα φοράτε για 40 ημέρες.Τις πρώτες 48 ώρες καλό είναι να αναπαυτείτε.Την τρίτη ημέρα μπορείτε να πλυθείτε και να αναλάβετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας αποφεύγοντας την ορθοστασία και την καθιστική θέση με λυγισμένα γόνατα.Οι υπό θεραπεία περιοχές θα είναι πιο πρησμένες από το τελικό αποτέλεσμα,μα μεσα σε 2-3 εβδομάδεςτο οίδημα υποχωρεί προοδευτικά.

Μετά τον πρώτο μήνα από την επέμβαση το αποτέλεσμα είναι εμφανές και βελτιώνεται προοδευτικά στους 6 μήνες.